Saturday, October 29, 2011

Peteh Ganu Peteh!!

Friday, October 28, 2011

Saya tak sejahat tu; memberi sesuatu untuk memerli orang.

semua yang diberi datang dari hati.

Atau mungkin saya mmang sejahat itu dimata kamu?

Thursday, October 27, 2011

Snek Tengah Malam


"Kena rajin jangan malas, kena tak malas jangan tak rajin!"


Apparently usaha saya untuk menjadi rajin masih boleh dikatakan -50% berjaya kerana ada satu keadaan dimana selepas makan, saya akan tertidur dengan automatiknya. Saya tahu keadaan ini menampakkan sindrom penyakit terlebih vitamin M ataupun dalam bahasa mudahnya, MALAS. Walaubagaimanapun, sekarang saya mempunyai perasaan yang kuat kepada diri saya iaitu MARAH kerana nampaknya penyakit vitamin M itu membuatkan saya terjaga sekarang; disaat keluarga saya semuanya suda lena diulit mimpi. Saya terpaksa bersengkang mata untuk menyiapkan kerja-kerja yang tergendala hasil penyakit terlebih vitamin M saya itu. Itulah yang dikatakan

Berakit-rakit ke hulu,
Berenang-renang ketepian;
Bersakit-sakit dahulu,
Bersenanye-senang kemudian.

Dan keadaan saya sangat ironi denagn pantun tersebut kerana saya bertidur-tidur dahulu dan berjaga-jaga kemudian. Sekian lah kekerepekan saya ditengah malam ini.



Sekian...

Wednesday, October 26, 2011

Rosak

Ada hikmah setiap yang rosak itu. Memberi ilmu tentang membaikinya. Mengajar kesabaran tentang menunggu dibaikinya. Jika tidak dapat dibaiki, mendapat benda yang baru. Mungkin yang jauh lebih baik daripada yang pernah ada. Jauh lebih bermutu. Jauh lebih laju.

Belum kira lagi pahala yang diperoleh berkat kesabaran itu. Dan pahala bagi yang membantu membaiki.



Jadi, ada baiknya kita bersyukur atas setiap yang berlaku kepada kita. Lihat dari sudut berbeza. Anjakan paradigma. =)

Monday, October 24, 2011

T_T

Rasa macam nak menangis buat technical paper ni.

Friday, October 14, 2011

FRIENDS: The proposal


Even though I've watches F.R.I.E.N.D.S like zillion of times, there are scenes that never failed to make me tear down. This is one of them :
video
video taken from ---> youtube


Chandler: Oh my God.

Monica: Chandler, In all my life I never thought I would be so lucky.
As to fall in love with my best, my best…
There's a reason why girls don't do this!

Chandler: Okay!Okay! Okay! I'll do it! Oh God, I thought...
Wait a minute, I-I can do this.

"I thought that it mattered what I said or where I said it

Then I realized the only thing that matters is that you,
you make me happier than I ever thought I could be.
And if you'll let me, I will spend the rest of my life
trying to make you feel the same way.



Monica, will you marry me?"

Monica: Yes.(He puts the ring on her finger.)


the proposal words are from here

Friday, October 7, 2011

Nasihat seorang kawan baik kepada dirinya sendiri

Text message [modify sikit supaya tak nampak shortform sangat]:
Dulu aku pernah tengok mmber aku risau sangat kalaw gf die tu tak menjadi dengan die... Aku pernah nasihat die, "kau kena yakin dgn Allah, Allah tawu yg terbaik ntok kau"... Jodoh pertemuan semua kat tangan Allah... Kalau beriye nanti tak menjadi, memang frust lah kan... Last-last dia clash gak dengan gf die yang tu, tapi sekarang aku tengok die lagi bahagia dengan gf baru die... Kiranya sekarang aku kena nasihat benda yang sama kat diri aku... Sedih memang lah, tapi kena yakin lah kn :)


Yakin lah dengan Allah, walau pon banyak mana kita sayang cinta bf/gf kita, tak semestinya dia jodoh kita. Kita takkan tahu perasaan dia betul-betul kat kita walaupon banyak kali dia cakap dia sayang kat kita sebab hati manusia adalah sesuatu yang misteri. Kalau betul-betul sayangkan depa, doa lah semoga dia jodoh kita. Minta izin dekat Allah supaya dia jadi milik kita. Setiap jiwa kan milik-Nya?

Allah sahaja yang tahu apa yang terbaik untuk kita. Jangan bergantung harap dekat kekasih anda, sebab dia juga makhluk Allah. Tapi yakin lah dengan sunnatullah. Kalau tak menjadi tu, mesti ada sebab musabab dan hikmah yang kita tak nampak. Mungkin sekarang bahagia tapi nanti menderita?

Bersyukurlah sebab ada orang yang sayangkan anda walaupun dia tahu setiap penjuru kelemahan anda. Tak semua orang bertuah macam tu tau!


Takkan lari gunung dikejar =)

p/s: Hanya mengulas sedikit sebanyak ayat member, jangan ingat ni pasal aku pulak hehehe

Sunday, October 2, 2011

Dan hujan pun jatuh menyembah bumi...

Melihat ke luar jendela, menghirup udara segar.

"Alhamdulillah, aku masih bernyawa saat ini", gumamnya.

Saat realiti seperti menakutkan. Saat dia tak sanggup untuk menerima satu lagi kehilangan. Langit mendung seakan kesedihan.

"Bagaimana pula dia, baik-baikkah sahaja?"

Hatinya diselaputi kerisauan. Lantas dia menoleh ke skrin komputer ribanya. Merenung satu-satu perkataan yang seakan berterbangan. Yang sudah dibaca berulang kali. Matanya tertancap ke satu nama yang tidak asing baginya. Pantas sahaja jarinya membawa cursor ke arah nama itu, dan menekan dua kali.

Dia memerhatikan sekali lagi. Hatinya rasa tak sedap. Guruh sudah mula membelah langit.

"Ah, barangkali aku overthink lagi sekali ni", fikirnya.




Dan hujan pun jatuh menyembah bumi.