Wednesday, December 29, 2010

Menang dipuji, kalah dicaci

Alhamdulillah seinfiniti syukur aku panjatkan kehadrat Illahi sebab dengan izin-Nya Malaysia menang Piala Suzuki 2010. Aumm aumm!!

Aku ni perempuan. Stereotypenye memang perempuan tak tengok bola. Aku pon antara beribu streotype tu. Dulu tengok world cup pon sebab nak usha mamat hensem. Ahaks. Tapi hari ni, aku tengok sebab aku orang Malaysia. Kalah ke menang ke aku tetap orang Malaysia. Alhamdulillah kite menang.

Aku ade sorang kawan. Ok aku pernah mention beliau dalam blog ni. Bro aku, Apit. Beliau memang ade semangat nasional yg tinggi. Dari dulu lagi macam tu. Kalau ade game bola ke pape ke, mesti beliau semangat turun stadium walaupon beliau antara penyokong yang boleh dikira dengan jari je dalam stadium tu. Semangat tu yang aku kegum dengan beliau. Disaat orang lain dok perlekeh / tak yakin dengan negara mereka sendiri, dia lantang tegakkan semangat nasionaliti dia.

Sekarang aku rase mesti beliau tengah hepi gile. Bro, tahniah! hehe. Aku tawu lah orang lain pon hepi gak, tapi hepi orang lain ni macam kata "menang dipuji kalah dicaci". Haa gitu. Dalam erti kata lain, hipokrit. Sorry, aku pon antara golongan tu. Tapi insyaallah aku harap pasni takdelah nak perlekeh negara sendiri.

Ok aku tak mau merepek panjang sangat takut makin banyak yang salah karang, banyak lak dose aku. Huhu. Okey semua, take care yeah.

The "Telefon Nazmi" thing

Uhuk uhuk uhuk aaachuuumm!!!
Alamak nampaknye macam banyak je habuk-habuk old year. New year belum sampai lagi, so ni kira habuk old year lah kan. Eh eh jap aku nak bersihkan sawang kat corner tu yeh...


Okay beres.

Aku nak sambung cerita pasal kisah kat PD ni.

-----------------------------------------------------------------------
Ada satu masa tu, aku baru lepas mandi. Aku masuk bilik, tengok henpon. Nak tuka theme henfon. Tak sempat nak tuka, tiba-tiba adik aku Nazmi call. Aku pun pelik. Dah duduk serumah nak call-call pulak. Gedik betol. Tapi tak pe lah, aku angkat je.

"Hello?"
"Hello long", aku dengar suara garau. Setahu aku si Nazmi ni belum pecah lagi suara dia.
"Long, tolong bukak pintu weh, aku terkunci kat luar ni", ohh baru dapat cam, adik aku Nazrin yang empunya suara tu rupenye. Aku pun bukak pintu yang sambungkan bilik aku ke balkoni.
"Kau ni, bodoh kan?" kata aku sambil tergelak.

Nazrin pun mula bercerita. Sebenarnya dia nak ambil angin je kat balkoni tu. Tapi tiba2 tergerak hati nak bawak henfon Nazmi. Bila dah keluar tu, tiba-tiba angin tutup pintu bilik. Dia ingatkan nanti boleh bukak, tapi terkunci lak. Macam-maca adik aku ni.


Wow sory kinda rusty dah lame tak menulis huhu.

Wednesday, December 15, 2010

Magikkah?

Bila pisau halusinasi mencucuk-cucuk belikat melingkau-lingkau rusuk petanda bodoh-bodohnya kebodohan yang dibodohkan.
Kenapa yang dirasai sakit tidak terperi bagai tiada jawapan menangisi benda yang tidak tahu hujung puncanya.
Apa sebenarnya keadaan punca penyebab jatuhnya air ini di pipi walau cuba digali mungkin kamu lah sahaja yang memahami bukan kau mahupun kau yang lain, aku tidak peduli.
Mungkin bodoh-bodoh itu aku ataupun kamu, rindu tapi tak bertemu atau apa lagi kali ini mimpi-mimpi merapu merasuk waras aku meracau dalam igauan termenung dalam kenyataan.
Bila mungkin 'bersua' menjadi satu kepastian?


Ketahuilah sebenarnya dan sesungguhnya rindu bertindih-tindih menjadi banyak menjadi berat di pundak biarpun tidak kelihatan tapi itulah perasaan yang sukar dijelaskan dengan logik akal manusia yang tidak panjang itu.
Kalau aku merapu kekiri kekanan kedepan kebelakang keatas kebawah kesemuanya kamu sahaja yang terlihat terdengar mahupun terasa, magikkah?


Katanya; bukan, ini cuma.... cinta.




YA! CINTA!

Hari ni

rindu dia lain macam sikit.

Thursday, December 9, 2010

Do I really HAVE to grow up?

Aku tengah belek-belek Jobstreet sbenanye mase fikir benda ni. Yelah, dah nak praktikal nanti. Bila fikir pasal praktikal, baru aku sedar, aku dah nak kerja. Aku dah nak grad. Aku dah nak kawen. Paling penting, aku makin dekat dengan maut.

Bila dah masuk 20-an ni, baru aku terfikir, knape budak-budak nak sangat jadi dewasa? Aku dulu pon tak terkecuali. Aku nak jadi dewasa sebab nampak macam best je. Kerja. Dapat duit. Boleh beli pape yang aku nak. Tu lah sebab utama aku tak sabar-sabar nak jadi dewasa.

Tapi sekarang, macam tak suke. Macam-macam benda kena fikir. Study. Nak grad lagi. Dapat kerja ke tak nanti. Sempat kawin ke tak nanti. Pastu kalau dah kawin, nak fikir pasal anak pulak. Duit. Duit tu lah, penting. Bak kate omputih
"Money is NOT everything but everything needs money".
Ade lagi satu aku pernah jupe:
"Money is the thing that you must make in case you doesn't die".
Wow, klaw bace quote yg second tu, baru aku perasan  betapa overratednye duit zaman sekarang ni.

Okay balik kepada topik, aku rindu nak kembali zaman budak-budak dulu. Yang paling aku ingat, masa aku duduk kat Melaka. Dari tadika sampai darjah satu. Duduk kat quarters TNB kat pantai Kelebang. Memang rumah tu dekat je dengan pantai. Best!!

Aku rindu keadaan cani;
Benda yang paling kite suke adelah kartun dan mainan.
Pilihan yang paling susah adalah nak tengok Barney ke nak keluar main pukul 6 petang nanti.
Benda yang paling sedih adalah kena marah dengan mak sebab kita nakal. Lepas tu boleh jadi hepi balik bila dapat gula-gula atau eskem.
Bila pergi Jusco, bukan untuk shopping tapi untuk beli cotton candy dari mesih tu. Aku tak tawu lah ade lagi tak mesin tu skarang tapi kalau ade lagi bgtawu lah aku, dah lme xmakan cotton candy yang fresh hehe.

Berjaya diGoogle. Ni lah mesinnye. Bile masukkan syiling kan, nanti kayu die keluar kat tengah tu pusing2, lepas tu tetibe je dah ade cotton candy kat kayu tu. Siap ade lampu2 ngan lagu g mase kayu tu pusing2 hehe.
Mane ade benci-benci mase budak-budak dulu. Kalau ade pon, mesti sebabnye childish. haha. Pastu mane ade risau pasal duit. Mane ade kisah aku gemuk ke kurus ke. Nak makan bantai je. Mane ade kisah baju aku  matching ke tak dengan sluar, n pakaian aku sesuai tak dengan keadaan sekeliling. Ade skali tu mak cakap, aku pakai t-shirt ngan shorts je pergi wedding. Mak takleh nak larang nanti aku mengamuk hoho [agak ganas ye aku ni.] Lagi satu, mane ade risau pasal love life. Tak fikir pon pasal pakwe-pakwe mase dulu.

Dah besar ni, banyak benda kena fikir. Banyak komitment. Sume kena buat sendiri. Mane ade Doremon nak tolong kite. Memang lah ade orang sekeliling yang boleh tolong, tapi takkan selamanya nak harap kat dorang kan? Kalau ikut hati, memang taknak membesar dah walaupon hakikatnye jasadku agak besau [haka haka haka]. Tapi tu memang ketentuan Allah, umur akan bertambah bukan berkurang. Jadi kita kena belajar lah terima kenyataan tu. Suka atau tak, benda tu tetap akan jadi. Yang penting, jangan lupa diri.

Terimakasih kepada anda-anda yang pernah jadi sebahagian daripada hidup aku. Tanpa korang, tak terciptalah aku yang sekarang ni.

Sekian... :)

Wednesday, December 8, 2010

The "Kenapa Nazmi macam Cina" thing

Aku tengah baca komik dalam bilik. Naqib seperti biasa lah masuk dan kacau aku.[p/s: Aku kena share bilik dengan beliau sebab apartment ade 3 bilik je. 1 master-mak aku, 2-Nazrin ngan Nazmi, 3-Naqib ngan aku.]

Naqib memang terkenal dengan sifat "reporter" yang suke sangat tanya macam2 dalam kalangan famili kteorang ni. Jadi Naqib pun tanya aku.

Naqib: Alonngg, kenapa muka Nazmi macam tu ehh?

Meh jenguk sikit muka Nazmi mcm mana.


Aku: Macam mane? Mane along tawu. Knape muke Naqib macam tu?

Naqib: Bukan, knape muke Mi macam Cina?

Aku: Along tak tawu lahh Naqibbb...

Selepas beberapa saat..

Naqib: Hah Naqib tawu knape muke Mi macam Cina!

Aku: Hah knape?

Naqib: Mase mak lahirkan die kan Mi kene vacuum kan, vacuum vacuum lepas tu muka kene tarik pergi atas lepas tu POM! jadi lah macam Cina.

Aku dah sakit perut gelak mase tu hahahaha.

Tuesday, December 7, 2010

The "Mak cakap 'aish' " thing

Kisah ni berlaku kat PD a.k.a Pot Diksen. Seperti yang aku dah nyatakan dalam post lepas, kami sekeluarga pergi bercuti kat sane minggu lepas. Kami duduk kat apartment TNB. Yang bestnye dok sini, ade swimming pool and dekat bebeno dengan laut.

Tapi yang tak bestnye, lautnye tak lah secantik kat pantai public PD tu. Kalau siang sikit, ade banyak rumpai laut. Pasir pon tak putih. Jadi, kami mandi laut pagi2 je. Lepas tu mandi swimming pool.

kiri Nazmi kanan Naqib.

Pandangan dari lobby apartment kitaorang


Petang hari ke-2 disana. Naqib beriya-iya ajak kami turun nak mandi swimming pool. Aku dah mandi pagi tu, jadi malas pulak nak turun lagi sekali. Nazrin pon sama. Nazmi sibuk main PS2 die. Mak sibuk buak sudoku die. Pendek kata macam xde orang nak teman Naqib turun berenang. Maka terjadilah perbualan ini;

Naqib: Mak, Naqib nak pergi swimming pool.

Mak: Naqib nak pergi dengan siapa?

Naqib: Naqib nak pergi sorang.

Mak: Aish!

Naqib: Haha dah agak dah mak nak cakap macam tu.

Mak: jbahsyhfbjdfsvbia

Monday, December 6, 2010

Anugerah!!

Assalamualaikum setelah sekian lamanya aku tak update blog ni, maap lah buat peminat-peminat [eleh macam ade je ahaks]. Aku pergi PD aka Pot Diksen minggu lepas, bersama famili tercinta. Saje nak jejalan tuka angin.


Dah lame dak Mamat ni tag aku kat award ni tapi aku tak berape rajin nak update blog. Haha. Haaa aku kene jawab soalan ni...

"Apa pandangan korang tentang blog Luahan hati ni???

Bagi aku, blog kau tu ok lah kot hehe. Cantik, lebih dari blog aku g, kemain ehh. Emm cume aku rase cm byk sgt elemen, membuatkan die lmbt load. Haa tu jela yang aku leh komen kot.

Ok dah berjaya jawab tag ni, maap ehh sbb lmbt.

Saturday, November 27, 2010

=)






I miss you.




Friday, November 26, 2010

Resume main-main haha

Name : Nadia Nadzirah Ismail

Brother(s) : 3

Eye colour : Dark brown
Shoe size : 6/7
Hair : bald hak3
Piercings : iyep
Height : more than 1m  :p
What are you wearing right now : shirt n pants
Where do you live : Shah alam terchenta
Favourite number : 3
Favourite drink : errr... plain water? na'ah... iced milo 
Favourite month : Whenever its a holiday :D
Favourite breakfast : Megi tomyam yg buat jd megi goreng, awesome! ha ag 1, pancakes.




Have you ever

1. Broken a bone : Does chicken bone included?
2. Been in a police/ambulance car : nope


3. Fallen for a friend : Yeah, banyak kali haha

4. Fallen for a guy/girl in a short period of time : Haha teet teet
5. Swam in the ocean : yep
6. Fallen asleep in school : Haha hell yeah I'm a rockstar bebeh [angguk2]
7. Broken someone's heart : Yep.Sorry.huhu. Tapi beliau dah bahagie skarang :)
8. Cried when someone died : Xpenah ag.
9. Sat by the phone all night waiting for someone to call : Hik3 always happen... silly me :p
10. Saved e-mails : yep. siap ade folder2 ag.
11. Been cheated on : Xpena kot. KOT lah. Kawan2 aku sume baik :D




What

1. Your room look like : Kinda messy.
2. What is right beside you : water tumbler
3. What is the last thing you ate : sausages + scrambled eggs




Ever Had

1. Chicken pox : yes.
2. Sore throat : yeah.
3. Stitches : jahit baju koyak tu kire x?
4. Broken nose : nope.




Do You

1. Believe in love at first sight : Not at all.
2. Like picnics? : Loovee it <3




Who

1. Who did you last yell at? : Muhamad Nazrin Ismail
2. Who was the last person you danced with? : =D
3. Who last made you smile? : Ross Geller, Rachel Green, Monica and Chandler Bing, Joey Tribbiani hehehe




Final Questions

1. What are you listening to right now? : Daus AF - kenapa
2. What did you do today? : Badminton, eat
3. Are you the oldest? : Yep.
4. Indoors or outdoors? : Outdoors. Well indoors doesnt seem so bad, especially when the activity is 'sleeping' ehehe.




Today did you

1. Talk to someone you like? : Nope
2. Kiss anyone? : Not yet.
3. Sing? : I am now.
4. Talk to an ex? : Never actually have one.
5. Miss someone ? : Not really. 
6. Eat? : Ahha just did




Last person who

1. You talked to on the phone? : my mom
2. Made you cry? : huhu
3. Went to the movies with? : my sibs :D
4. You went to the mall with? : My sibs as well
5. Who cheered you up? : can you change the quest to what? : comic books!! wee




Have you

1. Been to Mexico? : Nope
2. Been to USA? : Nope




Random

1. Have a crush on someone? : Yes. =)
2. What books are you reading right now? : Caramel theater [komik kire buku gak kan?]
3. Best feeling in the world? : Happy and full
4. Future kids name? : hehe something short but unique.
5. Do you sleep with a stuffed animal? : Rose!!
6. What's under your bed? : abuk jugak
7. Favourite sport(s) : Badminton, swimming
8. Favourite place : my house, bakery
9. Who do you really hate? : ntah le...
10. Do you have a job? : nope
11. What time is it now? : 9:55 AM




Kalau rase bosan-bosan kat rumah tu tak taw nak watpe, dipersilakan buat benda alah ni ye :D

Thursday, November 25, 2010

Lessons in life #2

Don't overthink. Don't think about anything that bothering more than 15 minutes.


Or else, you could hurt yourself, and no one cares.

Wednesday, November 24, 2010

Lessons in life #1

Don't expect too much cause it hurts like hell when you didn't achieve it.

Tuesday, November 23, 2010

Macam Comel Je



[1.] I need to tell you a secret look at 5
[2.] The is answer is at 11
[3.] Don't get mad look at 15
[4.] Look at 13
[5.] First look at 2
[6.] Don't be angry look at 12
[7.] I just wanted to say I love you
[8.] The answer is at 14....Don't be mad
[9.] Be patient look at 4
[10.] Last time okay? Look at 7
[11.] I hope you're not mad, look at 6
[12.] Sorry, look at 8
[13.] Nope not here. Look at 10
[14.] Check 3
[15.] You must be mad? Look at 9







*Macam comel je kan? Kalau orang yang tak sabar tu memang dapat pelempang free kot hoho...
*Dapat dari twitter ni haa [✔] ιтѕтнєтєєиℓιfє™

Sunday, November 21, 2010

Lawak di petang hari

Aku pergi kat bilik mak, saje nak borak-borak ngan mak. Bila balik ke bilik aku, aku nampak henfonku yang xberapa nak canggih tu berkelip-kelip. Maknanya ade orang message lettew. Aku pon bukak message tu. Message tu berbunyi

Sender: +6285227681285
Ini ayah Tolong bagi credit mexis 30RM ke nombor baru ayah 0128640745. Ayah lgi ada masalah kat balai Police. ta payah caal sekejap ayah call.
Aku terus rasa nak gelak. Macam ni punya tipu pun wujud ke? Haduyai dunia dunia. JELAS, terang dan nyata ayah aku pakai celcom tetibe soh topap maxis lak. Eh silap, mexis. Dah tu bahasa SMS die tak sama langsung ngan ayah aku punya bahasa SMS.

Aku cakap kat mak aku,

"Maaakkkk, ade orang nak tipu along!",

Dan bagi mak tengok message tu. Mak gelak je. Adik aku pon buat benda yang sama.

Eh penipu perompak, sape nak percaya penipuan kau ni, ingat sume orang kurang pandai macam kau ke?

[gelak guling-guling]

Friday, November 19, 2010

TOLONG!




Bukak laptop
bukak fesbuk
tutup fesbuk
bukak muvi kat tv
tengok muvi
muvi bosan
bukak laptop balik
takde benda
tutup laptop
makang
tido
solat
makang
tido




Tolong weh busan lahh...
Pekate korang bagi cadangan pe yg ptot aku wat supaya cuti ni jadi produktif cket? huhu

Wednesday, November 17, 2010

Salam Aidiladha

Dah lama rasa nak tulis pe yang bakal aku tulis ni. Tapi baru sekarang rasa nak tulis. [pe punye ayat lahh]

Assalamualaikum kawan-kawan. Aku tawu bukan hak aku untuk pertikaikan ape yang berlaku, sebab sume adalah takdir Allah. Kita hanya mampu merancang tapi keputusan sume kat tangan Allah. Lagipun, dari sudut yang lain, aku hanya orang luar.

Korang, aku sedih bila benda macam ni jadi. Ye, aku tawu memang kadang-kadang kite tak dapat nak faham orang lain sepenuhnya, tak dapat nak buat pe yang dia suka, dan tak dapat nak elak drpd buat benda yang dia tak suka. Tapi bila masing-masing ego, macam mana benda ni nak selesai? Mintak maaf pon tak guna kalau masih cakap belakang. Bile berdepan macam takde pape berlaku tapi dalam hati benci. Macam tu, tak hipokrit ke?

Aku tak sebelahkan sesape. Walaupon aku nampak macam rapat dengan salah satu, tapi aku tak nak judge sebab kalau aku dgr cite pon, aku dengar dari satu pihak je. Aku sedih tengok pe yang berlaku. Kenapa jadi sampai macam ni? Dulu kemain lagi kamceng, tapi sekarang?

Dunia ni kecik je. Kalau korang larikan diri dari satu sama lain pon, akan jumpa jugak. Korang takleh nak elak benda tu. Kenapa tak selesaikan benda ni elok-elok? Kenapa nak kena ade batu api antara korang? Kenapa??

Orang kata, benda dah nak jadi, jadi jugak. Aku pon xbape jelas pe punca utama, tapi aku rasa tak berbaloi korbankan persahabatan untuk benda tu.Aku harap satu hari nanti kita boleh duduk semeja bergelak ketawa macam dulu. Walaupon benda tu macam mustahil, kan?

----------------------------------------------------
Lagi satu, untuk KAU.

Aku tak benci kau. Aku takkan benci kau sebab pe yang berlaku antara korang. Aku bukan orang macam tu. Kau jangan nak bajet hot sangat lah. Boleh tak?

Aku just tak suka attitude kau. Jangan bagi harapan kalau JELAS kau dah tak nak die. Lepaskan die je leklok. Cakap terang-terang kau dah tak nak die, kan senang.

Kalau kau masih nak die, tunjuk lah yang kau masih nak die. Jangan main tarik tali lah nanti kalau kau kalah, memang sakit woo.

Ni nasihat ikhlas aku untuk kau sebab kau pernah jadi kawan baik aku. Bukan untuk kondem kau. Sekarang pon aku stil anggap kau kawan baik aku walaupon kau macam nak taknak je layan aku.

------------------------------------------------------

Monday, November 15, 2010

Snow

Try to put together two words:

SNOWMAN
SNOW WHITE

See the similarities? both have SNOW in it.

Try to spell SNOW WHITE without SNOW.

Just WHITE. Just Void.


Just like me, without you. =|

Sunday, November 14, 2010

Tak Selera

Pagi Ahad yang hening dan indah. Wah memang masyuk kalau tidur sebab cuaca sangat mengajak aku menemani bantal ngan Ros yang berseorangan. Jadi, aku pon tidur lah [Adik-adik jangan tiru aksi ini dirumah. Di hostel takpe =p]. Tiba-tiba mak bukak pintu.

"Along mana.... Ha ni die...", sambil mengambil kunci kereta aku diatas meja. Mak senyum kat aku pastu mak cakap
"Nak pergi pasar. Nak ikot?",

Aku geleng kepala. Mayah kat sebelah memang tak sedo kan diri. Aku tengah mamai-mamai tu aku pon cuba lelap balik. Tapi tiba-tiba dengar suara ayah pulak dari bawah.

"ALOOONGG MANA KUNCI KERETA LAMA??", jerit tanya ayah.
"MAK DAH AMEK",jerit jawab aku.
"OOHH MAK DAH AMEK. OKKEEYY", jerit cakap ayah.

Lepas tu aku dah tak rasa mengantuk pulak. Tapi tak mau bangun lagi. Golek-golek macam ikan busuk kat atas katil tu. Bila memang kompem tak boleh nak tido, akupon pergi kat almari amek novel komik dengan earphone, baca buku komik sambil dengar radio.

... lebih kurang 2 JAM KEMUDIAN ...

"ALONG ACIK MI TURUN MAKAN!!!" jerit panggil mak.

Bila aku turun bawah, mak suruh bukak sambal nasik lemak tuang dalam mangkuk. Sambil buat benda tu, mak cerita.
"Something to write on your blog..."
"Pedie mak?" tanyaku.
"Tadi Naqib ikut mak ngan ayah pergi pasar. Mase nak balik tu, Naqib cakap camni kat mak 'Mak, balik nanti Naqib nak terus mandi sebab Naqib rasa tak SELERA'..." 

Mak sengih-sengih. Aku macam blur jap... Haihh pe lahh Naqib ni.. hak3...





P/S: Esok bersamaan 15 November merupakan beday Naqib yang ke-8. =)
P/S: klaw tak paham, supposedly SELERA tu die cakap SELESA.

Saturday, November 13, 2010

Pergi Mati

Tempat: Rumah
Waktu: 10.00 P.M

Naqib: Mak, nak salam!! [Sambil hulur tangan]

Mak: Eh, Naqib salam-salam ni nak pergi mane?

Naqib: Naqib nak pergi mati.

Mak: Nak pergi mati??????

Naqib: Yelah mak, kan tidur tu sebahagian daripada mati.




p/s: korang ingat tak masa kecik2 dulu ustazah dekat sekolah ade cakap yang tidur tu sebahagian drpd mati n mati tu adelah kiamat kecil? huhu

Friday, November 12, 2010

Self defense

Naqib suke makan nasik dekat atas sambil tengok tv. Lepas tu die tinggal je pinggan dia kat atas tak bawak turun wlaupon die dah naik turun beberapa kali. Dah lah tinggal tengah-tengah dunie, pinggan kaca pulak tu. Kalau terpijak, pecah karang, cane?

Tadi, dalam kereta, dalam perjalanan ke skolah agama die, aku tegur lah die

"Naqib, knape Naqib suke tinggal pinggan kat atas?",

Naqib cakap
" Oh Naqib lupe nak bawak turun...",
"Lupe? Naqib ni dah tua ke lupe-lupe ni? Dah-dah pasni jangan tinggal pinggan tu kat atas takde sape nak tolong bawakkan turun",
"Alaa... Along tu kadang-kadang tinggal jugak pinggan kat atas kadang-kadang Naqib yang bawak turun", Ah sudah, die pnye self defense yg ni yang paling aku tak suke ni, cara cari salah orang untuk tutup salah sendiri.
"Along... Memang dah tua pon. Korang budak-budak lagi. lagipon along takdelah tinggal pinggan along kat tengah-tengah dunie cm ko", aku tak tawu nak cakap pe snanye.
"Mane ade. Kalau along tua maknanye umur dah seratus tahun."jadahnye seratus tahun lak ni???
"Ade ke orang umur seratus tahun, ade ade???",
"Ade...",
"Mane, tunjuk cket kat along",
"Ade dalam buku...",
"Buku pe?"
"Buku umur...",
"Ade pulak buku umur??",
"Ade, kat perpustakaan sekolah kebangsaan",
"Hah pergi pinjam pastu tunjuk kat along",
"Mane boleh pinjam"
"Along, tahap satu tak boleh pinjam buku kat perpustakaan", tiba-tiba Nazmi bersuara.
"Dah tu, Mi lah pinjam lepas tu tunjuk kat along",
"Kad perpustakaan Mi dah rosak masuk washer machine..."

"Ish ish ish budak ni..."


....

Tuesday, November 9, 2010

Cili pedas

"Seperti berpura-pura bahawa cili tu tak pedas, boleh ke kite sembunyikan perasaan cinta?"
"Tak, cinta lagi kuat dari tu"...

Itu kata-kata cerita My Girl.

Macam mane kalau kite nak sembunyikan hati yang sakit?

Monday, November 8, 2010

Friend,

You deserve the taste of happiness after all the tears you've been through,
You know that your friends will always be here for you,
Or at least, I am always here for you,

Hang in there dear,
And ignore what other people think or do,
They don't know you like I do,

Smile,
As the smile can brighten the gloomy day,
It can make people fall in love with you,

Follow your heart desire,
And go for it,
whatever it takes too,

Last but not least,
Be yourself whatever you do ;)
And remember that I love you



so no one told you life was gonna be this way?
your job's a joke you broke, your love life D.O.A.~


p/s: sangat berterabur hoho

Friday, November 5, 2010

Air oren

Aku dah stat cuti. And yes, aku tawu masih ramai yang baru nak stat exam. Jadi, selamat mentelaah akhir minit. Hehe.

Setakat ni, aku masih enjoy bercuti. Petang lepas last paper tu, aku pergi berkarok dan berkayak, tapi sayangnye gambar tak diambil sebab masing-masing eksaited nak berkayak. Mereka yang terlibat: Nadirah, Yana, Salwa, Wawa, Hasni and Yaya. In a nutshell, memang enjoy lah petang tu walaupon agak sakit lengan. Tapi worth it. Thanks korang!! \(^_^)/ .Esoknye aku pergi tengok cite Unstopable [btolke eje?]. That moment pon aku enjoy & hepi gak, TQ kepada yang berkenaan (^_^). And cite tu macam "The Taking of Pelham 123". Pasal tren gak so direkomenkan korang pergi tengok lah [ecece]. Stunt pon boleh tahan rse cm nak pegi je atas tren lompat2 macam yang die wat. Pasni nak tengok cte Megamind ngan si budak kecik yang gedik tu.

Ok ok aku nak cite hal lain snanye. Hal air oren. Hari ni nafsu makan aku membuak-buak macam pe je. Huhu.

-----------------------------------------------
Tempat: dining room.
Waktu: makan malam, malam lah kan.
Situasi: Tengah makan lah.


"Naqib, Naqib pergi buat lah air oren", pinta aku.

"Along nak air oren ke?", Tanya mak.

"Haah, tapi along malas nak bangun" [p/s: aku, ayah dengan mak tengah makan, Naqib dah habis makan.]

"Okey, biar Naqib buatkan", kata Naqib, mengundang rasa risau dihati ayah sebab cube korang bayangkan budak umur 8 tahun yang ade bibik  kat rumah die, mane laa reti buat air sendiri tanpa tumpah-tumpah.

"Toksah lah Naqib, suruh bibik je buatkan", kata ayah.

Tapi Naqib degil nak buat, so terciptalah air oren buatan Naqib, setelah dimodify oleh mak, Naqib pon tolong tuang dalam cawan aku. Ingatkan nak bagi aku, rupenye die nak bawak lari cawan tu.

"Naqib, tu cawan along", kata aku.

" Oh...", kata Naqib, sambil tak jadi nak amik cawan yang penuh air tu, tapi macam mana pun aku tak tawu, tibe-tibe aku rase pehe sebelah kiri aku dah basah dengan SECAWAN air oren!

Mase tu memang rasa nak marah je Naqib sebab tumpahkan air kat aku padahal aku baru je lepas mandi. Tapi, tak sampai hati pulak. Terus aku cakap

"Pergi amek kain!"

Naqib pun terkedek-kedek pergi dapur amek kain. Lama pulak. Aku dah lah kesejukan, lambat pulak budak ni.

" CEPAT LAHH!!", aku dah mula kurang sabar.

"ok ok Naqib datang ni", kata Naqib sambil membawa kain yang agak besar. Aku suruh dia letak kain tu bawah kerusi aku.

"Pergi amek kain lain untuk lap meja", kata aku.

"Ok" kata Naqib sambil pergi ke dapur untuk mengambil lagi satu kain. Mak dah kat dapur masa insiden ni berlaku, so mak tak tahu pe yang berlaku sebenarnya. Bila mak pergi kat meja makan, aku dah habis makan. Aku perah baju aku dan pergi ke dapur. Mak dengan Naqib tolong lapkan air yang tumpah tu sementara aku basuh pinggan.

"Ade orang kene mandi lagi sekali" mak cakap. Arghh agak geram disitu.

Lepas aku basuh pinggan, tiba-tiba mak masuk dapur sambil gelak-gelak. Mak cerita.

"Masa lap air tu, bila dah tinggal sikit-sikit mak cakap kat Naqib, 'yang sikit-sikit tu biar je lah nanti bibik lapkan'. Lepas tu Naqib kata 'tapi mak, sikit-sikit nanti lama-lama jadi bukit'. Hahaha"

"Sengal!"

Tuesday, November 2, 2010

...

Nothing's wrong..
Its just I can't help THINKING bout how I'll miss you when you're not around...

Like one said, "how can I breath without air?"

Friday, October 29, 2010

Love...

...is like a blanket

Which makes you feel safe and warms your heart.

Thursday, October 28, 2010

Puteri

Kalau kukatakan dengan indah itu sebuah lagu,
Tercari-cari keindahan kata-kata,
Kadang hati keliru,


Benarkah itu tempatku?


Bulan dipagari bintang,
indahnya dimata bumi,
camburunya pungguk disini,
bahagiakah bulan?
lupakah bulan padaku?


Angin semilir berhembus lembut menampar pipi,
Nyaman rasa sang puteri,
Terkenang sang putera yang dirindui.


Derap kaki melangkah pergi,
Lembut memijak bumi,
Terpandang bunga cantik ditepi,
Tangan memetik terkena duri,
Darah mengalir tapi tidak dirasai,


Bibir menguntum senyum,
Manis,




Walau hati kosong tak berisi.














p/s: takde motif hak3
p/s: Nak tuka layout blog, ingat nk pkai yg transformers tu punye, tapi coding die ilang skali ngan hard disk yg rosak tu.. T_T
Nak design sndiri, photoshop pon xdak, cane? huhuhu

Exam

Harini!! Tolong doakan kami!



sowy lme tak update bizi stadi hahaha [konon]

Sunday, October 24, 2010

Sakit

hati

Saturday, October 23, 2010

...

Sakit kepala. Baring. Bangun. Tutup tv. Tutup stereo. Bukak pintu. Masuk bilik. Tengok henfon. Belum habis cas lagi. Keluar bilik. Bukak tv. Bukak stereo. Tukar channel. Baring. Bangun. Masuk bilik. Tengok henfon. Masih tak habis cas lagi. Sakit lagi kepala. Rasa helpless. [benda ni berulang berkali-kali]




"Lets say you have the chance to go anywhere you want in the world, where would you choose"

"In his arms"


Friday, October 22, 2010

Peluang kedua

dari mata ketiga...

Banyak sangat ke pride diperlukan untuk kembali ke satu tempat yang kita pernah takluk dulu? Kenapa nak sia-siakan masa untuk melihat kesungguhan rakyat jelata sedangkan sang raja mampu membuat sesuatu untuk menakluk kembali kawasan tersebut? Puaskah hati sang raja melihat airmata serta mendung di wajah rakyat jelata yang sangat menyayangi raja mereka? Tak ternilai langsung ke rakyat jelata kepada raja sampai sang raja sanggup buat mereka bersedih lantaran diamnya raja tersebut?

Mungkin rakyat jelata tidak mengetahui kesulitan sang raja. Mungkin segala airmata disorokkan disebalik senyuman yang membahagiakan. Sang raja yang dilihat gagah juga adalah manusia biasa. Punya hati yang mampu terluka. Tetapi jika sang raja meninggalkan rakyat jelata tanpa sebarang khabar berita, rakyat tertunggu-tunggu. Sang raja meninggalkan rakyat tanpa perlindungan dari ancaman bahaya, selamatkah rakyat jelata kelak?

Dunia melihat tapi tak mampu berbuat apa-apa. Mereka khuatir sang raja akan menyesal jika satu hari nanti kawasan sang raja tersebut ditakluk oleh kerajaan lain. Atau jika rakyat jelata diserang tetapi tiadanya sang raja untuk mempertahan. Jika apa-apa berlaku kepada rakyat jelata yang menyebabkan mereka berpaling terus dari raja tersebut, tanpa menoleh kebelakang lagi. Ke arah raja tersebut.

Rasanya, bukan setakat jambatan emas atau perak, bukan setakat tugu Taj Mahal, malah planet marikh [jadahnya planet marikh?] pon rakyat jelata sanggup korbankan untuk kepulangan raja tersebut. Apa salahnya raja mencemar duli sedikit dengan berpaling dan senyum kearah rakyat jelata? Jika memberi peluang kedua kepada rakyat jelata? Mungkin sang raja akan menemui kemanisan yang tidak terjangka di hari muka.


"If you don't treat a girl right, don't be surprised if somebody else did."


... 

Saturday, October 16, 2010

Gila

Kalau rindu bisa dititipkan menjadi tinta, satu buku pun belum tentu kehabisan tintanya. 

Tak faham kenapa rasa macam ni padehal baru je nampak. Orang kate, gila tu satu penyakit. Dan dadah adelah antara benda yang berbahaya. Tapi kalau kita gila bayang, itu penyakit jugak ke? Boleh tak nak jumpa dokter psikologi yang boleh ubatkan? Lagi satu, kalau kita addicted dengan manusia, manusia tu kira macam dadah ke? Kirenye manusia yang kite addicted tu adelah dadah kita? Tapi aku tak rase bahaye pon dengan manusia ni. Aku rase selamat je ade lahh...

Ahh merepek merepek merepek. Tak sampai 24 jam dah macam ni. Tak tawu lah macam mane kalau berhari-hari nanti? Sabar lah wahai hati...