Friday, December 30, 2011

Day 12 → Something you never get compliments on.

Arr arr arr sudah lama aku memikirkan tentang ni. Banyak lah benda. Sebagai manusia, aku tak perfek. Tapi, tak terlintas benda yang spesifik. So, pass! :p

Saturday, December 24, 2011

Day 11 → Something people seem to compliment you the most on.

Bnde yang orang banyak puji aku?

Kecomelan aku

Serius wei, percayelaa haha.
Okay lah, taknak ulas bebanyak nanti kate aku riak pulak hehe. Tapi alhamdulillah atas kurnia-mu ini. =)

Testing

Saje nak testing testing testing hehe

Friday, December 16, 2011

Day 10 → Someone you need to let go, or wish you didn’t know.

1 hari aku fikir benda ni, tapi tiap-tiap kali aku fikir, aku jumpa jalan buntu.

Sebabnye, walau cane pon kite tak suke orang tu,  orang tu akan mainkan impak penting dalam hidup kita. Contoh yang paling obvious sekarang, lecturer yang cerewet. Aku tak refer mane-mane lecturer okkay. Cube kite fikir, lecturer macam ni kan, mesti nak buat keje ikut spec die. Salah kena rejek. Semua benda kena perfek. Mungkin kita rase die menyusahkan hidup kita. Dah penat-penat buat, kena buat balik.

Tapi cube tengok dari sudut lain [anjakan paradigma]. Sedikit sebanyak lecturer tu dah ajar kite erti kesabaran. Die dah sediakan kite dengan cabaran mase bekerja. Cube korang fikir, sebagai customer, korang nak tak beli barang yang cepat siap, tapi sume benda salah? Tak nak kan? Kalau boleh nak yang biasa-biasa kelajuan die, tapi perfek. Lagipun, sesuatu benda tu, kalau kite dapat die ngan cara senang, kite akan kurang menghargai dia berbanding kalau kita usaha keras untuk dapatkan dia. Kan?

Haa itu baru cakap dari sudut lecturer. Kalau orang sekeliling? fikir lah sendiri.

Jangan lah kite harap kite tak pernah jumpa orang tu, tapi berterima kasih lah sebab orang tu dah bagi satu pengajaran berharga dalam hidup kita. =)

Thursday, December 15, 2011

Day 09 → Someone you didn’t want to let go, but just drifted.

Perkara ini memang sentiasa berlaku setiap mase, cuma orang dan keadaan berbeza.

Ade kawan yang kalau dah brape kurun pon aku tak bercakap ngan die, bile jumpe memang macam murai tercabut ekor. Ade pulak yang jumpa hari-hari pon, macam ayam betina bertelur. Ade yang selalu jumpa tapi jarang bercakap. Ade yang tak selalu jumpa tapi sesalu contact guna fesbuk atau text atau twitter.

Perkara macam ni sangatlaa sedih bile berlaku. Terutamanya kalau kite pernah rapat dengan orang tu. Kawan rapat. Lepas tu satu hari tibe-tibe die diam ngan kite. Kite ingat die ade problem yang taknak cite kat kite. Kite pon biarkan die amek masa. Tapi makin lama makin jauh. Sampai satu hari, macam stranger. Tengok dari jauh je. Tengok die gelak-gelak dengan orang lain. Tengok die makan dengan orang lain. Tengok die cerita-cerita dengan orang lain. Bila jumpa, die buat macam takde ape. Macam die tak pernah rapat dengan kite. Tak ke sayu hati?

Tapi situasi ni bukan lah ade kene mengene dengan orang yang bakal aku sebut ni. Meh kite tengok sape yang kena!

Fatin Hamiza Mohd Nasir

Hamik kau nama penuh hehe. Die ni besfren aku zaman sekolah rendah dulu. Besfren yang "friendship forever" tu. Alaa sekolah rendah kan, agak semangat sikit bab berkawan ni hehe. Petang-petang main basikal sama-sama.  Cerita pasal sape yg kami suka. Bila cuti je, mesti ade hari yang pergi rumah die. Die pon datang rumah aku.Tapi die ni baik sikit nak banding ngan aku lah. Kami macam Yin dan Yang. Die elemen baik and aku elemen nakal sikit.

Tibe-tibe masa hujung darjah 5, die kate die kena pindah pergi Salak Tinggi kat Sepang darjah 6 nanti. Punye aku sedih mase tu. Tapi tak boleh nak buat pe kan. Aku bagi die macam-macam. Jam. Surat. Alamat. Biodata.Supaya dia ingat aku. Die pon bagi jam die kat aku. Tapi tengok-tengok aku yang pindah sekali. Aku pindah sekolah seksyen 6. Sebelum tu aku sekolah seksyen 19. Mase tu, tak silap aku, kami masih contact masa cuti, tapi jarang.

Ni bukan surat dari fatin je aku simpan, dari dak-dak lain pon ade gak =D


From Fatin. Tu jam die bagi aku. Ade lagiiii.

Masa sekolah menengah, aku mula-mula masuk sekolah sek 11. Fatin dapat masuk asrama penuh, SEMSAS. Dari dulu lagi memang die nak masuk sekolah tu, alhamdulillah tercapai. Mase tu pon, kami contact guna surat je. Tapi budak hostel kan, asrama penuh pulak tu, sibuk. Bulan 8 mase form 1, aku pulak masuk asrama penuh. Alhamdulillah. Tapi 2-2 dah sibuk. Makin jarang hantar surat. Last dapat surat die mase form 2 tak silap aku. Lepas tu masing-masing berdiam diri. Bizi dengan hidup masing-masing.

Ade jumpa die mase form 4. Mase tu SBP buat Nadwah kepimpinan. Kebetulan sekolah aku jadi tuan rumah. Jadi kami student form 4 dikerah supaya tak balik rumah and jadi AJK. Fatin was one of the contestants. Ade jumpe, tapi tak borak panjang pon. Mase form 5, adik Fatin bernama Farah masuk sekolah aku. Ade jugak lah jumpe Fatin mase diorang melawat Farah.

Lepas tu jumpa kat fesbuk, jumpe blog die. Tapi kami makin jauh. Bile nak borak pon, dah tak tawu nak borak pe. End up, tanye kabar tanye pasal famili, pastu masing-masing diam. Aku tak salahkan die. Aku tak salahkan aku jugak. Mungkin sama-sama salah. Kami bukan bergaduh, cuma dah grow apart kan. Circle of friends pon dah lain. Kite tak boleh nak expect keadaan akan same macam mase kite stil same-same. Die pon dah berjaya capai cita-cita dia. Nak jadi doctor, insyaallah.

Tu lah sedikit sebanyak pasal si Fatin ni. Hope kalau Fatin bace, Fatin teringat kenangan kite dulu hehe.

Ade lagi orang lain yang aku tak sebut. Tapi cukup lah aku mention Fatin sorang. Karang jenuh pulak korang nak bace. =)

Tuesday, December 13, 2011

Day 08 → Someone who made your life hell, or treated you like shit.

Can I just, pass?

Oh yes I can.

PASS! =p



p/s: It's not worth it to even write about person like this =)

Monday, December 12, 2011

Day 07 → Someone who has made your life worth living for.

Semua orang yang pernah aku kenal, ekceli. Each and every person.Yang bagi impak positif mahupun negatif. Tapi biar lah aku narrow kan kepada beberapa orang yang spesifik.

Mak dan ayah aku.Tanpa mereka, tiadalah aku. Tanpa mereka, tak de lah aku tercongok depan laptop ni tulis benda alah ni. Alhamdulillah. Bak kate mak
"Kalau mak tak galok, mak tak dapat along", ehem ehem haha.
Adik-adik aku. Biasenye anak sulung macam aku ni, nampak macam kisah tak kisah je, tapi kami sangat sayang adik adik kami. (^_^)

Kawan-kawan aku, especially besfren yang rapat ngan aku. Nak sebut semua, memang lah penat daku.

Last but not least, my loved one. Cewaah aku jarang tulis pasal ni kan. But I love him =)

Aku sangat bersyukur sebab dikurniakan famili dan kawan-kawan macam anda semua. Aku pernah bayangkan macam mane lah kalau hidup kat rumah anak yatim, tak de famili. Macam sebatang kara. Tak tawu macam mana aku nak hidup kalau macam tu. Kalau masa raya mesti sedih. Mesti diorang sangat kuat, kan? Aku sangat respek diorang.

Macam tu lah jugak Rasul junjungan kita, Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam. Jom kita berselawat untuk baginda.

Sunday, December 11, 2011

Day 06 → Something you hope you never have to do.

Easy.

Hurting all the person that I love and care in every form: verbally, physically or emotionally. Or seeing them being hurt.




Love hurts

Thursday, December 8, 2011

Day 05 → Something you hope to do in your life.

Wow, banyak tu!

Wishlist lah lebih kurang kan.

Ade banyak benda yang aku selalu berangan nak buat, tapi tak tawu lah sempat ke tak.


  • Bina rumah yang paling best dan selesa untuk mak ayah aku, siap ada butler ngan drebar, insyaallah kalau banyak duit nanti.
  • Bukak bakery sendiri, yang pekerja dia pakai cosplay tapi menutup aurat, jual kek-kek, pastry-pastry yang sedap!
  • Tunaikan haji dan Umrah bilamana mampu dan ada 'teman' ehehe.
  • Pergi Eiffel Tower kat Paris waktu malam, pastu jalan-jalan dengan suami [ceewaah] kat jalan dia dua orang [orang kata Paris romantik waktu malam].
  • Duduk kat luar Malaysia untuk beberapa ketika untuk rasa culture negara lain.
  • Kalau boleh, first time aku bercinta tu, orang tu lah yang akan jadi suami aku. Tapi Allah je tahu jodoh kita kan.
  • Mungkin benda ni macam kelakar kalau tulis kat sini, tapi aku nak merasa kawan-kawan buat surprise birthday party untuk aku.
  • Birthday jugak, aku nak merasa romantik celebration oleh orang tersayang. [Ni memang impian dari kecik ni hehe]
Eiffel tower

Rasenye tu je lah benda yang aku boleh fikir sekarang. Padahal dia tanya something, bukan many things kan. Banyak lak yang aku list kan hehe.

Wednesday, December 7, 2011

Day 04 → Something you have to forgive someone for.

Hurmmm... Soalan agak susah ye disitu. Biar aku bagi satu perkataan --> buli.

Dari tadika lagi, aku selalu kena buli. Mak kate, aku ni dah lah kememeh, suke nangis, pastu budak-budak laki yang naik van dengan aku selalu buli aku, balik rumah nangis-nangis.

Kat sekolah rendah pun, mase baru pindah Shah Alam, aku selalu kena buli jugak. Dengan budak van aku jugak. Laki jugak. Yang sama kelas dengan aku pulak tu. Budak-budak memang nakal kan mase sekolah rendah. Aku tak tawu lah nape diorang selalu buli aku. Selalu ejek-ejek aku. Amek barang aku. Pernah sekali tolak kepala aku sampai kena tingkap, kena bucu. Sekolah punya tingkap dulu, ingat lagi tak macam mana?

ha macam ni
Mase tu pon balik rumah aku selalu nangis-nangis sebab kena buli. Cikgu pulak, letak aku duduk kat group yang selalu buli aku tu. Lepas tu, nak dijadikan cerita, pakcik aku ni mata-mata gelap. Beliau ada gari. Die pergi sekolah tu warning budak-budak yang selalu buli aku. Diorang takut, tapi kejap je. Lepas tu diorang buli jugak, tapi aku dah berani melawan.

Sampai pernah sekali, cikgu kena panggil kiteorang ke depan kelas, suruh minta maaf antara satu sama lain sebab bergaduh. Tu pun kesan dia kejap je. Sampai lah aku pindah kelas 2nd masa darjah 4, baru lah diorang betul-betul stop buli aku.  Mase tu maybe dah matang SIKIT kan.

Yes, aku masih ingat perkara tu. Nak suruh aku sebut nama penuh sorang-sorang pun boleh. Tapi aku dah maafkan mereka. Tu lah kenangan namanya =)

Masuk sekolah menengah, buli jugak, tapi dalam form yang lain. Penderaan emosi. Cewah ayat nak sedap je hehe. Mase ni, budak lelaki batch aku panggil aku Albert. Sebab badan aku besar. Mula-mula sorang je panggil, last-last sume orang panggil aku nama tu. At first, aku sedih jugak lah. Sape tak sedih kan. Lama-lama aku dah dapat telan. Dah immune. Kadang-kadang aku rasa diorang saje psiko nak buat aku marah, tapi aku gelak kat diorang. Yep, aku memang pelik. Tapi, benda tu buat inferiority complex aku meningkat. Sampai sekarang. Sebab tu aku rasa aku ada commitment issue. Sebab tak yakin dekat diri sendiri.

Guys, kalau korang ada ejek atau psiko mana-mana girls masa sekolah dulu, walaupun niat korang hanya nak berseronok atau bergurau, aku minta tolong lah pergi minta maaf kat mereka. Kalau ada niat tapi tak buat lagi please jangan. Memang nampak muka diorang tak kisah, tapi dalam hati, menusuk beb!

Mungkin mereka dah maafkan korang, tapi kesan benda tu takkan hilang sampai bila-bila. Ni kata-kata dari pengalaman sendiri ni.

So, I need to forgive them for the 'buli' thing. Alhamdulillah, aku boleh maafkan diorang. Yang penting, diorang dah matang sekarang. =)

Tuesday, December 6, 2011

Day 03 → Something you have to forgive yourself for.

Banyak.

Tak terkira.

Betul, tak tipu.

Tapi biar lah aku pilih satu.

Saat-saat tak matangnye aku masa kat sekolah menengah dulu, masa aku apart dengan Sarah. Sarah Adiba ye, Bukan Sara Zaini hehe.

p/s: Tekan dulu sebelum proceed =)

Secara jujurnya, aku sedar aku sangatla emo mase sekolah menengah dulu, macam yang aku sebut kat Day 1 tu. Mase sekolah menengah dulu, aku sekolah SBP [Sekolah Berasrama Penuh]. Bukan aku nak riak ke hape, aku just nak mention benda ni, hidup kat SBP bukanlah macam jalan-jalan makan angin kat pekan Port Dikson. Boleh jalan-jalan tepi pantai makan aiskrim. Mandi air laut. Bukan. Petang kene pergi prep. Malam pon kene prep. Disiplin kene tinggi. Masa kena tepat. Kalau tak nanti markah rumah kena potong. Ye, sekolah aku amalkan sistem d'merit. Markah rendah je, kena masuk klinik ni, klinik tu. Ade yang kena kondem. Double standard. HIPOKRIT. Semua tu senario biasa yang dilihat kat sini.

Bagi orang yang kenal aku, korang akan sedar aku lah orang yang paling tak sesuai dengan benda-benda macam ni. Aku bet ade yang terkejut 1st time tawu aku sekolah SBP sebab aku rase aku takde ciri-ciri budak SBP yang berkaliber dan berdisiplin hehe. 

Alamak dah melencong pulak. Balik ke topik asal. Mase sekolah menengah tu lah, aku ade sorang best fren ni. Name die Sarah Adiba. Kiteorang tak pernah sama kelas, tak pernah satu dorm, tapi ajaibnye kiteorang boleh jadi kawan baik. Alhamdulillah sampai hari ni. Insyaallah sampai bila-bila. =)

Dulu aku selalu nak tacing ngan Sarah ni. Gaduh je kerja. Sampai ade orang cakap kiteorang ni macam laki bini. Sikit-sikit gaduh. Tambah lagi dengan environment sekolah yang sangatla pressure. Kadang-kadang sampai  2-3 hari tak bercakap. Pernah tak bertegur sampai berbulan-bulan. Padahal dah OK dah. Cuma ego menguasai diri masing-masing. Sangat lah tak matang mase tu.

Tu lah yang aku kena maafkan diri aku. Aku betul-betul rase ego sampai tak bertegur sapa yang berhari-hari berbulan-bulan tu sangat membazir masa. Kalau boleh aku betulkan past aku, tu lah benda pertama yang aku nak betulkan. JANGAN BAZIRKAN MASA UNTUK MERAJUK PASAL BENDA KECIK. Nanti sendiri menyesal. [note to self]

Dalam 4 tahun ++ kami kenal kat sekolah tu, rasanya setengah amount tu digunakan untuk benda-benda merajuk ni, plus cuti semua-semua. Serius, sayang sangat dengan masa terbuang tu. Tapi tu lah, masa yang dah berlalu mana boleh diulang. Yang penting, aku dapat pengajaran daripada tu.

Dan aku boleh maafkan diri aku untuk tu, sebab dengan izin Allah, kami masih kawan. =)

~~(^_^)~~ I lap you Doc!

Monday, December 5, 2011

Day 02 → Something you love about yourself.

Benda yang aku suka pasal diri aku?

Bersungguh-sungguh buat benda yang aku suka nak buat, walaupon orang lain tak pernah buat.

Contoh paling obvious, memasak. Aku ni jenis yang suka tengok soap opera. Cerita feveret, F.R.I.E.N.D.S. Sampai member-member ngan family aku pon da muak dengar aku asek cte pasal friends je. Banyak jugak lah cerita lain yang aku tengok, The Big Bang Theory, Gilmore Girls, Cougar Town, The Class, dan sebagainya. Masa tengah tengok cerita-cerita ni, mesti ternampak and dia ada mention makanan yang menarik bagi aku, tapi obviously susah nak cari kat Malaysia.

Makanan first yang aku rse pelik kalau orang buat sendiri, Marshmallow.
Lagi, Mac and cheese with chopped hot dogs.
Kek-kek, cupcake, creampuff, kuih-kuih macam macaron, crabcake dan sebagainya.

Lagi satu, piñata. Haa kejadahnye benda tu? meh aku bagi demo

patrick tu lah piñata nye

Kirenye lah kan, kalau aku betul-betul nak, aku akan try buat sampai aku dapat. Maybe yang first tak sesempurna mana, tapi cuba lagi. =)

Sunday, December 4, 2011

Day 01 → Something you hate about yourself.

Benda yang aku tak suka kat diri aku?

Ada banyak. Salah satu ==> Mood swing

Yes, bagi kebanyakan yang kenal aku, aku nampak macam stabil je all the time. Tapi ada time yang aku akan jadi terlalu sensitif, especially kat orang-orang yang aku sayang. Benda kecik pon nak kecik hati. Dari dulu sampai sekarang, benda tu aku try nak kawal, now I'm better tapi benda tu tak de lah hilang sepenuhnye.

Kadang-kadang masa aku moody, aku akan cakap benda yang menusuk kalbu. Aku sedar benda tu memang menyakitkan hati orang, tapi aku buat jugak. Tapi lepas tu aku menyesal gila. Tapi orang Melayu kata

"Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata badan binasa."

Literally badan binasa. Pernah sekali masa aku sekolah menengah, balik rumah BBM [Balik BerMalam]. Amende tah aku gaduh dengan Mayah. Aku marah Mayah. Aku cubit dia. Mayah tu pulak keras hati. Dia sedih aku marah dia, tapi tak tunjuk. Kebetulan kat tangan dia ada guli. Dia baling guli tu, kena gigi aku. Berserpih. Sampai sekarang macam tu lah gigi aku.

Tengok tu, ada lekuk kan?


Tu lah akibat mood swing aku ni. Aduyai [tepuk dahi].

Cabaran 30 hari

tadi, aku tengah melayari internet. Kemudian, aku terjumpa benda ni!






Yep, memang agak bz sekarang, tapi aku nak try buat benda ni untuk alihkan perhatian daripada fikir benda bukan-bukan hehe. Starting withh... today!


Day 01 → Something you hate about yourself. 
Day 02 → Something you love about yourself. 
Day 03 → Something you have to forgive yourself for. 
Day 04 → Something you have to forgive someone for. 
Day 05 → Something you hope to do in your life. 
Day 06 → Something you hope you never have to do. 
Day 07 → Someone who has made your life worth living for. 
Day 08 → Someone who made your life hell, or treated you like shit. 
Day 09 → Someone you didn’t want to let go, but just drifted. 
Day 10 → Someone you need to let go, or wish you didn’t know. 
Day 11 → Something people seem to compliment you the most on. 
Day 12 → Something you never get compliments on. 
Day 13 → A band or artist that has gotten you through some tough ass days. (write a letter.) 
Day 14 → A hero that has let you down. (letter) 
Day 15 → Something or someone you couldn’t live without, because you’ve tried living without it.
Day 16 → Someone or something you definitely could live without. 
Day 17 → A book you’ve read that changed your views on something. 
Day 18 → Your views on gay marriage. 
Day 19 → What do you think of religion? Or what do you think of politics? 
Day 20 → Your views on drugs and alcohol. 
Day 21 → (scenario) Your best friend is in a car accident and you two got into a fight an hour before. What do you do? 
Day 22 → Something you wish you hadn’t done in your life. 
Day 23 → Something you wish you had done in your life. 
Day 24 → Make a playlist to someone, and explain why you chose all the songs. (Just post the titles and artists and letter) 
Day 25 → The reason you believe you’re still alive today. 
Day 26 → Have you ever thought about giving up on life? If so, when and why? 
Day 27 → What’s the best thing going for you right now? 
Day 28 → What if you were pregnant or got someone pregnant, what would you do? 
Day 29 → Something you hope to change about yourself. And why. 
Day 30 → A letter to yourself, tell yourself EVERYTHING you love about yourself

Wednesday, November 30, 2011

I think I'm in love

With all these! With Breaking Dawn's soothy and beautiful melody. With the fact that they're still together after all of these years.


"Cause there'll be no sun light if I lose you baby,
cause there'll be no clear sky if I lose you baby,
and just like the clouds my eyes would do the same,
if you walk away, everyday it will rainnn... rainnn.... rainn...."



from Edward to Bella
"I have died everyday waiting for you,
darling don't be afraid I have love you for a thooouuuusand years,
I've love you for a thooouuusand years."

The dazzling Garden/Woods wedding with tons of white flowers
The love that never dies
The fact that Edward will do anything, and I really mean anything to make sure Bella is safe.
I need that. I need a guy who is afraid of losing me. The one who will do anything to make me stay. The one who will literally cry if I walk away. The one who will treat me differently from other girls. Like Edward with Bella. Like Ross with Rachel [in F.R.I.E.N.D.S]

Ross stops Rachel from leaving to Paris

Thursday, November 24, 2011

Biase laa, budak U

Pagi tadi ada test. Lepas tu pergi software lab sebab nak buat progress untuk AI [artificial Intelligence]. Ingatkan pukul 12.30 boleh lah balik rumah. Tiba-tiba pukul 12 dapat text
"Petang ni pukul 2 kita buat video. Mintak tolong datang".
Oh itu video untuk MGT [Business management] by the way. Aku macam sikit kecewa sebab tak boleh balik rumah awal, tapi takde lah kecewa sangat sampai rasa nak mara orang.
Buat video untuk jualan menatang ini

Aku tunggu pukul 2 kat surau level 16. Mata memang ngantuk. Semalam kurang tidur sebab stadi untuk test pagi tadi. Nak tidur tapi masa tu dah nak pukul 1 ptg, orang nak solat. Aku duduk. Tidur duduk. Bayangkanlah betapa ngantuknya aku. Aku tunggu, nak bangun solat pukul 2. Tiba-tiba dapat text
"Pembetulan, buat video malam ni pukul 9.30"
Aku dah berapi didada mase tu. Fikirkan aku sepatutnya boleh balik awal lagi. Fikir kereta aku mesti kena block dengan kereta lain, dan aku tak boleh nak minta tolong si Ding Ding sebab mestilah mase tu dia takde kat fac lagi. Aku reply text tu
"Ang niiii sengaalll laaa"
 Tapi bos aku dengan releknya menjawab
"Ye"
Aku pun pergi kereta. Panas. Nak tolak kereta. Nasib baik slope tak curam. Aku sampai rumah, tengok adik dan adik-adik sedara aku tengah menjamu selera. Adik Erie tanya;
"Macam mane test tadi, boleh jawab?"
Aku terus cool down tengok mereka semua tengah makan. Aku jawab;
"Boleh laa"
Adik Erie tanya lagi;
"Dah tu malam ni boleh laa main Saidina?"
Aku jawab;
"Esok ade presentation, malam ni kena siap-siap"
Adik Erie cakap;
"Macam-macam alasan"
Aku pun senyum sambil jawab
"Biase laa, budak U"

Sunday, November 20, 2011

Tintin, Alien and Robin




Tintin = The movie.

Alien = Orang yang makan assignment sebagai makanan ruji.

Robin = Because awesome fellas like us need awesome dessert to spill our guts.

I love you guys. It was a blast! Happy outing =)

Thursday, November 17, 2011

The genius handsome one!

Aku turun dengan niat ingin membantu mak memasak. Maklum lah bibik tiada, jadi sedikit handicap lah kami. Kami pun bercerita, dan seperti biasa mak akan  banyak bercerita dan aku banyak mendengar cerita mak. Tapi aku suka mendengar cerita beliau walaupun sudah mendengarnya berulang kali.

Tiba-tiba mak memberitahuku
"Nazmi dapat mumtaz", kata mak.

Aku pulak macam baru lepas tengok hujan coklat kat luar. Hey siapa yang suka coklat macam aku, mesti rasa terkejut mula-mula tapi lama-lama aku jadi sangat teruja. Wei adik aku dapat MUMTAZ PSRA!!!

Aku rasa hepi sangat untuk dia. Bila mak bagitahu peratus dia, aku sangat terkejut. Dia bukan pandai, dia genius! Dalam adik beradik aku, dia lah paling tinggi PSRA setakat ni. Kalah Mayah woo.

Hari ni, aku bangun dengan rasa tak sabar nak tahu result UPSR Nazmi. Dia tak pergi sekolah awal-awal, mak pon cakap takyah pergi awal-awal, pergi masa result dah nak keluar: pukul 10 pagi. Tapi sebab mak nak run some errands, mereka keluar rumah dlm 9.30pagi macam tu. Aku tak boleh nak ikut sebab ada kelas pukul 10.30pagi. Masa dalam kelas tu, walaupun lecturer agak scary, aku dok fikir pasal adik aku ni, camne lah result dia eh.

Aku text Nazrin, tapi Nazrin takde dengan Nazmi. Jadi, aku message lah Nazmi.

"Mi, dah dapat ke result?", aku tanya
"Belum", sepatah je dia jawab.
"Ohh haha jangan takuuut ehhh", saje nak saiko.
"Ok", aduyai adik aku sorang ni, mane boleh text orang 'ok' je, aku tak gemor betul orang text 'ok' je kat aku.  [tampar dahi]

Aku text Nazrin balik, lepas tu Nazrin bagitahu aku yang Nazmi dapat 5A. Aku memang dah dapat agak sebenarnye sebab beliau rajin buat latihan walaupun mak selalu bising dan ada 'tutor' segarang Mayah.

On the way balik aku singgah gerai IEEE dengan Sara sebab nak beli cupcake akak kezuheran buat, sedap dan menarik! Aku beli jugak untuk boy of the day: Nazmi dan jugak adik-adik aku yang lain. Upss, aku tak beli lagi hadiah untuk besday Naqib. Aku kena keluar lah ni nak beli hadiah untuk besday Naqib yang lepas. Aduyaii...

Aku balik rumah dengan eksaitednye, terus tweet


lepas tu Mayah pulak reply


Aku dah senyum geleng-geleng kepala. Macam-macam adik-adik aku ni hehe.

Haaa by the way, nak show off cupcakes yang akak kezuheran buat

Welcome to sesame street!!!

cookie monster!


Elmo!!!


Grouchy Oscar!


Comot monster!
boy of the day: the genius handsome one =)

Tuesday, November 15, 2011

Aku

sangat rindu kamu

Monday, November 14, 2011

Kisah metafora

Permata yang digilap


mawar berduri

Span


Kain sutera

pendrive+movie

Nice outing =)

Sunday, November 13, 2011

mimpi

Malam tadi aku mimpikan orang yang dah meninggal dunia beberapa minggu lepas. Dalam Inn yang Lorelai [Gilmore Girls] bukak. Tengah bersantai duduk-duduk minum teh sambil baca buku. Senyum je dia bila nampak aku. Macam biasa dia buat masa dia hidup kalau terjumpa aku.

Meja dia lebih kurang macam tu lah. Cuma lagi besar. And say hi to Sookie!!


Patutkah aku rasa pelik dengan mimpi aku tu?

Wednesday, November 9, 2011

Pegun




Monday, November 7, 2011

Berat

"Pokok pandan sudah berulat,
Tumbuh melata di tepi paya;
Kalau tuan hatinya berat,
Tambahan lah pula hati saya."



Friday, November 4, 2011

#815

Thursday, November 3, 2011

Tangga

Pagiku bermula awal hari ini. Sekitar jam 3.00 a.m. Itu pun kerana ingin menyiapkan kerja yang berkenaan dengan subjek hari ini. Membuat kerja berseorangan pada pagi-pagi begini memanglah seronok kerana otak sudah fresh hasil peraduan malam tadi.

Aku membuat kerja, apabila sudah terasa bosan sedikit, aku menonton cerita. Tertidur sehingga jam enam. Aku snooze telifon bimbitku sehingga enam suku. Kemudian aku bangun untuk solat subuh. Apabila keluar dari bilik, kulihat Naqib sedang duduk di tangga. Termenung bersendirian. Aku pon bertanya;

"Naqib, nape duduk kat tangga tu?"

Dan aku mendengar Naqib menjawab

"Naqib takut nak turun bawah."

Aku pon merasa pelik sebentar, kemudian aku sedar yang budak kecil itu sememangnya takut bersendirian.

Aku tidaklah ketawa, cuma tersenyum sendirian sahaja.

Saturday, October 29, 2011

Peteh Ganu Peteh!!

Friday, October 28, 2011

Saya tak sejahat tu; memberi sesuatu untuk memerli orang.

semua yang diberi datang dari hati.

Atau mungkin saya mmang sejahat itu dimata kamu?

Thursday, October 27, 2011

Snek Tengah Malam


"Kena rajin jangan malas, kena tak malas jangan tak rajin!"


Apparently usaha saya untuk menjadi rajin masih boleh dikatakan -50% berjaya kerana ada satu keadaan dimana selepas makan, saya akan tertidur dengan automatiknya. Saya tahu keadaan ini menampakkan sindrom penyakit terlebih vitamin M ataupun dalam bahasa mudahnya, MALAS. Walaubagaimanapun, sekarang saya mempunyai perasaan yang kuat kepada diri saya iaitu MARAH kerana nampaknya penyakit vitamin M itu membuatkan saya terjaga sekarang; disaat keluarga saya semuanya suda lena diulit mimpi. Saya terpaksa bersengkang mata untuk menyiapkan kerja-kerja yang tergendala hasil penyakit terlebih vitamin M saya itu. Itulah yang dikatakan

Berakit-rakit ke hulu,
Berenang-renang ketepian;
Bersakit-sakit dahulu,
Bersenanye-senang kemudian.

Dan keadaan saya sangat ironi denagn pantun tersebut kerana saya bertidur-tidur dahulu dan berjaga-jaga kemudian. Sekian lah kekerepekan saya ditengah malam ini.



Sekian...

Wednesday, October 26, 2011

Rosak

Ada hikmah setiap yang rosak itu. Memberi ilmu tentang membaikinya. Mengajar kesabaran tentang menunggu dibaikinya. Jika tidak dapat dibaiki, mendapat benda yang baru. Mungkin yang jauh lebih baik daripada yang pernah ada. Jauh lebih bermutu. Jauh lebih laju.

Belum kira lagi pahala yang diperoleh berkat kesabaran itu. Dan pahala bagi yang membantu membaiki.



Jadi, ada baiknya kita bersyukur atas setiap yang berlaku kepada kita. Lihat dari sudut berbeza. Anjakan paradigma. =)

Monday, October 24, 2011

T_T

Rasa macam nak menangis buat technical paper ni.

Friday, October 14, 2011

FRIENDS: The proposal


Even though I've watches F.R.I.E.N.D.S like zillion of times, there are scenes that never failed to make me tear down. This is one of them :
video
video taken from ---> youtube


Chandler: Oh my God.

Monica: Chandler, In all my life I never thought I would be so lucky.
As to fall in love with my best, my best…
There's a reason why girls don't do this!

Chandler: Okay!Okay! Okay! I'll do it! Oh God, I thought...
Wait a minute, I-I can do this.

"I thought that it mattered what I said or where I said it

Then I realized the only thing that matters is that you,
you make me happier than I ever thought I could be.
And if you'll let me, I will spend the rest of my life
trying to make you feel the same way.



Monica, will you marry me?"

Monica: Yes.(He puts the ring on her finger.)


the proposal words are from here

Friday, October 7, 2011

Nasihat seorang kawan baik kepada dirinya sendiri

Text message [modify sikit supaya tak nampak shortform sangat]:
Dulu aku pernah tengok mmber aku risau sangat kalaw gf die tu tak menjadi dengan die... Aku pernah nasihat die, "kau kena yakin dgn Allah, Allah tawu yg terbaik ntok kau"... Jodoh pertemuan semua kat tangan Allah... Kalau beriye nanti tak menjadi, memang frust lah kan... Last-last dia clash gak dengan gf die yang tu, tapi sekarang aku tengok die lagi bahagia dengan gf baru die... Kiranya sekarang aku kena nasihat benda yang sama kat diri aku... Sedih memang lah, tapi kena yakin lah kn :)


Yakin lah dengan Allah, walau pon banyak mana kita sayang cinta bf/gf kita, tak semestinya dia jodoh kita. Kita takkan tahu perasaan dia betul-betul kat kita walaupon banyak kali dia cakap dia sayang kat kita sebab hati manusia adalah sesuatu yang misteri. Kalau betul-betul sayangkan depa, doa lah semoga dia jodoh kita. Minta izin dekat Allah supaya dia jadi milik kita. Setiap jiwa kan milik-Nya?

Allah sahaja yang tahu apa yang terbaik untuk kita. Jangan bergantung harap dekat kekasih anda, sebab dia juga makhluk Allah. Tapi yakin lah dengan sunnatullah. Kalau tak menjadi tu, mesti ada sebab musabab dan hikmah yang kita tak nampak. Mungkin sekarang bahagia tapi nanti menderita?

Bersyukurlah sebab ada orang yang sayangkan anda walaupun dia tahu setiap penjuru kelemahan anda. Tak semua orang bertuah macam tu tau!


Takkan lari gunung dikejar =)

p/s: Hanya mengulas sedikit sebanyak ayat member, jangan ingat ni pasal aku pulak hehehe

Sunday, October 2, 2011

Dan hujan pun jatuh menyembah bumi...

Melihat ke luar jendela, menghirup udara segar.

"Alhamdulillah, aku masih bernyawa saat ini", gumamnya.

Saat realiti seperti menakutkan. Saat dia tak sanggup untuk menerima satu lagi kehilangan. Langit mendung seakan kesedihan.

"Bagaimana pula dia, baik-baikkah sahaja?"

Hatinya diselaputi kerisauan. Lantas dia menoleh ke skrin komputer ribanya. Merenung satu-satu perkataan yang seakan berterbangan. Yang sudah dibaca berulang kali. Matanya tertancap ke satu nama yang tidak asing baginya. Pantas sahaja jarinya membawa cursor ke arah nama itu, dan menekan dua kali.

Dia memerhatikan sekali lagi. Hatinya rasa tak sedap. Guruh sudah mula membelah langit.

"Ah, barangkali aku overthink lagi sekali ni", fikirnya.




Dan hujan pun jatuh menyembah bumi.

Wednesday, September 28, 2011

Menghitung Hari



Baru tahu kewujudan lagu menghitung hari versi 2 tu. Sedap suara Anda. hee~


p/s: Aku sangat sangat suka lagu 'Tentang Seseorang' yang Anda nyanyi. (^_^)

Wednesday, September 14, 2011

Tutti dan Sizuka

"Nadia...", panggil Nadirah.

"Ye", jawabku memberi respon tanpa mengalihkan mataku dari jalan raya.

"Betul kan pe yang kita buat ni?", ujar Nadirah separuh pertanyaan separuh kesebakkan didada.

Lantas fikiranku melayang kepada apa yang berlaku petang tadi. . . 

--------------------------------------------------------------------------------
Cuaca sungguh hening ketika itu. Tenang sekali. Sekali-sekala angin lembut menampar pipiku. Aku berjalan ke arah keretaku, membawa Sizuka.  Dia meronta-ronta seakan-akan mahu lari daripadaku. Kuletakkan Sizuka ditempat duduk sebelahku. Lantas aku hidupkan enjin kereta. Tanpa menunggu enjin panas, kakiku menekan pedal minyak lalu tanganku memutar stereng dan menuju ke asrama puteri untuk mengambil Nadirah.

Jam 6 petang bukanlah waktu makan angin yang sesuai diatas jalanraya terutamanya pada hari bekerja. Kereta berpusu-pusu mahu menuju ke rumah. Tidak kurang juga mereka yang mencari juadah untuk berbuka puasa bagi yang berpuasa enam. Ada juga sebahagian mereka yang mempunyai destinasi mirip aku dan Nadirah, ke tasik.

Sizuka


Aku melihat Sizuka seakan-akan kelemasan dalam bekasnya yang aku tutup. Lalu aku tunduk untuk membuka sedikit bekas tersebut tetapi memandangkan aku sedang memandu, ia agak sukar dilakukan. Penutup bekas itu berada di tanganku dan aku lihat Sizuka dengan jayanya memanjat bekas tersebut dan keluar merayap-rayap diatas karpet dalam keretaku. Aku jadi cemas, bagaimana kalau Sizuka tiba-tiba merayap dan mencengkam kakiku ketika aku sedang memandu, pasti nanti aku akan terkejut dan besar kemungkinan kemalangan akan berlaku.

"NADDDDD!!!!", jeritku tidak tahu apa yang perlu dilakukan. Kutahu Nadirah tidak mungkin mendengar jeritan zahir dan batinku akan tetapi mahu juga kulepaskan jeritan itu.

------------------------------------------------------------------

Sizuka dan Tutti

"Nadia, kau lah buat dulu", pinta Nadirah keberatan mahu melepaskan Tutti-nya ke tasik terlebih dahulu.

"Okkeyy", ujarku lalu bergerak menghampiri gigi air untuk melepaskan Sizuka-ku. Aku mengambil Sizuka yang saiznya kecik sedikit sahaja daripada telapak tanganku [tidak termasuk jari], dan melihatnya dari depan.

"Kalau tengok dari depan, die macam senyum", kataku sambil tersenyum kearahnya, seakan-akan kura-kura tersebut mengerti bahasa manusia yang paling indah itu.

Kawan Nadirah yang turut bersama kami di tasik tersebut bergerak ke sebelahku untuk melihat kebenaran kata-kataku sebentar tadi. Dia hanya tersenyum melihat kura-kura tersebut.

"Betul ke selamat kalau kite lepaskan dorang ni kat sini?", tanyaku untuk membeli masa.

"Betulll.... Selamattt...", jawab kawan Nadirah.

Aku merasa sangat berat hati mahu melepaskan reptilia tersebut ke habitat semulajadinya. Adakah dia mampu untuk meneruskan kelangsungan hidupnya tanpa bantuan kami? Mungkinkah dia akan dimakan oleh haiwan-haiwan lain yang berkongsi habitat dengannya di tasik itu? Adakan dia akan dapat menyesuaikan diri dengan air tasik? Serta banyak lagi soalan-soalan lain mengganggu mindaku.

Kutahu Nadirah juga sedang berperang dengan fikirannya. Mungkin perasaannya lebih berat kerana memang dialah yang membeli sendiri Tuttinya, dia yang menjaganya dari sebesar ibu jari sehingga menjadi besar telapak tangannya [juga tanpa jari]. Dia seolah-olah seperti ibu kepada Tuttinya.

Walau sesusah mana pun untuk melepaskan Sizuka ke tasik, aku harus melakukan yang terbaik untuknya. Aku tidak mahu dia berakhir seperti rakan-rakannya yang lain, mati dalam bekas di rumah. Biarlah dia dapat menikmati hidupnya sebagai kura-kura sebenar dahulu sebelum menutup mata.

Lantas aku memandang Sizuka buat kali terakhir. Lama. Dan aku meletakkannya benar-benar tiga sentimeter diatas permukaan air sebelum aku melepaskannya. Aku lihat dia berenang terus ke dalam tasik. Perasaanku ketika itu, hanya Tuhan yang tahu. Sebak, seolah-olah kehilangan insan yang kusayang. Kulihat diam permukaan tasik itu, mengharapkan Sizuka akan berenang ke permukaan air. Tetapi hampa.



Aku memandang Nadirah memberi petanda bahawa gilirannya sebentar lagi. Raut wajahnya sedih. Dia juga melakukan sepertiku, memandang Tuttinya  buat kali terakhir, dan memberi nasihat seolah-olah kura-kura itu mengerti setiap perkataan yang dia ungkapkan. Aku memandang kawannya tetapi kawannya memberi isyarat meletakkan jari dibibir, isyarat supaya aku tidak berkata apa-apa. Lalu Nadirah pun melepaskan Tuttinya ke tasik.

"Kalau die mati, die terapung kan?", tanyaku naif.

"Haah kalau mati die terapung", jawab mereka.

"Kirenye die tak mati lah ni kan, takde pun terapung", jawabku memahami.

"Jom lah balik, dah nak pukul 7 dah ni", ajak Nadirah.

Lalu aku memandang sekilas ke tasik lalu melihat Sizuka ku sedang berenang di permukaan tasik seolah-olah mengucapkan selamat tinggal kepadaku.

"Tengok! Die berenang keatas!", ujarku keterujaan. Mereka memandang ke arah tasik tetapi Sizuka mungkin terkejut kerana keterujaan aku, berenang kembali ke dalam.

---------------------------------------------------------------------------
Dalam perjalanan pulang...

"Betul kan pe yang kita buat ni?", ujar Nadirah separuh pertanyaan separuh kesebakkan didada.

"Betul... Cube kalau kite simpan die, pastu tak jage betul-betul sebab bizi, kalau die mati..."

"...kite yang berdosa", pintas Nadirah.

"Aku tak tahu lah dosa tu kat kite ke tak, tapi kalau dia mati, depan mata kita, sebab kita tak jaga betul-betul, kan serba salah jadinya", jawabku dan memandang kearah Nadirah.

"Tapi bukan dosa kita ke, die mati sebab kita tak jaga betul-betul", ujar Nadirah.

Aku hanya menjawab dengan mengangkat bahu.

Wednesday, August 17, 2011

Untuk kamu


Tika jantung berdegup untukmu
Saat lagu mendayu-dayu
Bila hati mengigau-gigau
Fikiran melayang kepada kau
Saat hujan menyimbah ke bumi
Kau datang membawa pelangi
Masa terik menyinar mentari
Kaulah payung membayangi diri ini

Sunday, August 7, 2011

Sengal

Aku: Selamat malam, mimpi manis! :-)

Member: Eh xleh a, nanti kene diabetis.

Aku: (-_-') Errr

------------------------

Aku: Mayah, Along cakap mimpi manis kat dia pastu dia cakap takleh lah, nanti kena diabetis.

Mayah: Maknenye subconscious die pon sengal jugak lah tu.

--------------------------

Haha seng!

Thursday, August 4, 2011

Ikhlas = Buang air?

Assalamualaikum semua! [kalau ade yang bace haha]

Macam mana puasa setakat ni? okkey tak? Alhamdulillah bersyukurlah sebab masih sempat untuk mengharungi bulan Ramadhan ni. Banyak tak amalan yang korang dah buat? Yang paling penting, ikhlas tak?

Ha, tu lah yang aku nak cakap hari ni. Tazkirah selepas Isyak beberapa hari lepas, ustaz tu bercerita tentang keikhlasan.

Ape dia tu keihklasan?
Menurut ustaz tersebut, ade banyak definisi yang orang dah definisikan. Tapi bagi dia, paling senang, keikhlasan tu adalah "kerana Allah subhanahu wa taa'la".

Macam mana tu?
Haa... macam ni. Kalau kita, contohnya, nak menderma kat masjid bila orang hulur tabung masjid tu, kita masukkan duit. Ape niat sebenar kita? Sebab Allah atau sebab malu dengan kawan-kawan? Kalau sebab malu dengan kawan-kawan, kata ustaz, baik tak payah derma dulu. Balik rumah betulkan niat dulu, baru lah derma.

Kenapa ikhlas ni penting sangat?
Ikhlas tu merupakan essence untuk beribadah. Ada satu cerita. Bila dah dibangkitkan selepas kiamat nanti di padang mahsyar, kita akan dihisab [dihitung] amalan dulu dengan dua dacing. dacing sebelah kanan dengan dacing sebelah kiri. Dikatakan bahawa kalau dacing sebelah kanan tu lagi berat daripada dacing sebelah kiri, insyaallah Syurga lah tempat insan tersebut.

Kalau kite buat ibadah, dia akan letak kat timbangan belah kanan. Kalau ade yang tak ikhlas, amalan tersebut akan menjadi seperti debu kering, dan ada angin yang akan terbangkan amalan tu begitu sahaja.

Rugi tak? rugi kan... Jadi, marilah kita sama-sama ikhlaskan niat untuk beribadah.

Perkara keikhlasan ni kita boleh apply kat amalan sunat aje. Jangan lah pulak nanti korang tak solat fardu sebab tak ikhlas. Tak puasa Ramadhan sebab tak ikhlas. Tak tutup aurat sebab tak ikhlas. Haha memang nak kena luku tu.

Ade satu analogi ustaz ni bagi, yang menarik hati aku. Ikhlas ni macam, qadha hajat lah. Bagi yang tak tahu qadha hajat tu ape, qadha hajat tu buang air besar. Kalau tak tahu jugak, tanye lah sesiapa yang tahu.

Kalau kita tengah duduk dengan kawan-kawan kite, pastu rasa nak qadha hajat pulak, kita umumkan tak dekat satu dunia;
"WOI AKU NAK BERAK!" 
TAK kan? Lepas tu, kita pergi tandas awam. Bila dah masuk tandas, kita tutup pintu. Tak nak orang tengok kita tengah ber'bisness'. Kat tandas tu, kalau boleh, kita tak nak orang lain dengar benda tu jatuh dalam air. Lepas dah selesai, kita tak kira berapa ketul, tengok warna ape, timbul ke tenggelam. Bila dah duduk balik dengan kawan kita, ada tak kita bagitahu dia;

"Tadi aku berak warna coklat tiga ketul timbul!"

Mesti TAK kan? Gila pengotor kalau ada haha.

Macam tu lah jugak keikhlasan ni. Kalau boleh kita taknak orang tahu yang kita buat benda tu. Biarlah takde orang yang tahu. Biar lah urusan tu antara kita dengan Allah je.

Ha macam tu lah kisahnye keikhlasan ni. Kalau boleh kita tak nak bagitahu orang kebaikan yang kita dah buat. Baru lah namanya ikhlas.

Kesimpulannye, kalau nak buat pape, ikhlaskan lah hati tu dulu. Insyaallah hidup kita akan diberkati Allah. Amin~

p/s: Kat sekolah dulu, ade analogi cakap ikhlas ni macam...


Semut hitam...

 
.. atas batu hitam...
 
..dalam gua yg gelap...




 ..pd malam yg gelap.

Ha, macam mana tu? Fikir-fikirkan lah. Sekian~


Wednesday, July 27, 2011

Ramadhan


Alhamdulillah bersyukur kehadrat Illahi kerana dengan izin-Nya kita masih bernafas untuk [insyaallah] menyambut Ramadhan tahun ini. Cuba korang fikir balik Ramadhan tahun lepas, banyak tak benda yang korang dah buat? Ibadah korang?  Kalau rasa macam kurang, bersyukur lah sebab diberi peluang untuk menambah lagi tahun ni. Aku nampak ramai kawan-kawan dah eksaited nak sambut bulan yang mulia ni.

Kalau nak bercakap tentang nikmat bulan yang mulia ni memang banyak, dan aku yakin banyak blog-blog lain yang dah tulis pasal ni, banyak ceramah-ceramah yang korang dah dengar pasal ni, jadi aku rase baik aku skip, mungkin.

Aku baru lepas tengok satu vlog pasal ramadhan ni. Aku rekomen korang sume pon tengok lah jugak. Sumpah tak rugi pon masa korang. tengok yeh =)



Betul tak aku cakap, tak rugi pon masa korang kan? hehe...
Okkey lah tu je aku nak bagitawu. Semoga Ramadhan kali ni lagi bermakna dan berisi untuk korang. Jangan malas-malas taw, syaitan dah kena belenggu, kalau malas tu memang mknanye korang ni naturally malas kot. Makan jangan ikut nafsu takut masa solat nanti terbelahak pulak.

Kalau nak curi-curi makan, ingat lah Allah nampak pe yang korang buat, walaupon manusia tak nampak.

Bagi yang tak BOLEH berpuasa atas sebab-sebab tertentu, cover-cover lah nak makan tu especially depan budak-budak yang baru belajar nak berpuasa. Lagi satu, jangan lengah-lengahkan mandi wajib tu yeh.

Panjang pulak pesanan aku hahaha. Hanya itulah pesanku mambang... 


SELAMAT MENYAMBUT
RAMADHAN AL-MUBARAK!